In Nederland uit en alle stad- en regiosites stoppen per 1 januari 2018.

Lang, lang geleden begon het allemaal met de website inutrechtuit.nl. Met top 3 posities op zoektermen als 'restaurant Utrecht' en 'uitgaan Utrecht' was er aan bezoekers geen gebrek. Ondertussen is de techniek van de websites sterk verouderd en we hebben besloten hier geen verdere investeringen in te doen. Tegenwoordig zijn er vele uitgaan-, restaurant- en dingen-doen-websites en is deze website in onze ogen overbodig geworden.

Bedankt voor het aanmelden van alle leuke tips en het bezoeken van de websites!

Het team van In Nederland uit

- Westfries Museum -

Roode Steen 1, Noord-Holland
Culture
Westfries Museum. Wat is er vier eeuwen later over van de contacten tussen de mannen van de VOC en de inheemse bevolking? Hoe verging het de overlevenden van de schepen die voor de kust van West-Australië schipbreuk leden? Hoe keek de oorspronkelijke bevolking naar de families Wouthuyzen en Joostensz, die zich rond 1650 in de Molukken op het minuscule Indonesische eilandje Kisar vestigden om te fungeren als de ogen en oren van de VOC? Wat is er over van de taal bij de Koranna die in Zuid-Afrika leefden toen Jan van Riebeek daar landde en sommigen van hen tot ‘kaptein’ bevorderde?
Geschiedenis. Dankzij de Nederlandse fotograaf Geert Snoeijer krijgen deze ‘weeskinderen’ van de VOC voor het eerst een gezicht en een stem. Tot 9 april zijn in het Westfries Museum 30 indringende portretten te zien. Een audiotour, waarin een aantal geportretteerden zelf aan het woord komt, brengt de gedeelde geschiedenis met de Hollanders tot leven. Kijk voor meer informatie op: http://wfm.nl/portretten-weeskinderen-voc-op-vier-continenten/
Sfeer & interieur. Sinds 1881 is het Westfries Museum gehuisvest in het Statencollege. Dit statige Rijksmonument met zijn karakteristieke, rijkversierde gevel werd in 1632 gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. De wapens van de zeven steden die vertegenwoordigd waren in dit belangrijke bestuursorgaan zijn terug te vinden op de getrapte gevel en in de vergaderzaal, de huidige schutterijzaal. Het Statencollege verrees op de plek van één van de eerste stenen huizen van Hoorn, het Proostenhuis. Een laatmiddeleeuwse gewelfkelder is één van de weinige overblijfselen van dit pand. In 1994 werd het museum uitgebreid met een gemeentelijke monument, dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond. In 1790 kregen de panden één voorgevel in classicistische stijl, naar een ontwerp van de architect Leendert Viervant. Het fraaie monumentale hek dat de binnenplaats afsluit dateert uit 1729. Achter het museum ligt een fraaie binnentuin, waar gevelstenen en andere ornamenten afkomstig van monumenten uit Hoorn te zien zijn. De monumentale huisvesting geeft het museum een heel bijzonder karakter. Een bezoek is een ware ontdekkingstocht.
Telefoon: 0229 280022
Website: http://www.wfm.nl

Westfries Museum, Roode Steen 1, Noord-Holland
11.00 - 17.00 uur